Resepi Sup Tulang Ala Thai ni sangat mudah tanpa guna perencah gerenti menjadi dan sedap. Untuk dapatkan tulang yang betul-betul perlu ambil masa yang lama untuk merebus tulang tersebut tapi semua sangat mudah dan pantas apabila menggunakan pressure cooker, pressure cooker yang saya guna ini dari jenama Primada.
Bahan-Bahan:
- minyak masak
- tulang daging
- 2 ulas bawang putih (dihiris mayang)
- 1/2 bawang holland/besar (dihiris mayang)
- 2 tangkai serai (dititik)
- air secukupnya
- 1 biji limau nipis (diperah jus)
- 1 batang saderi (dipotong serong)
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- daun sup (dipotong halus)
- daun bawang (dipotong halus)
- secubit ladang hitam
- garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:
- Dengan pressure cooker tekan butang fry, masukkan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, dan serai. tumis sehingga naik bau.
- masukkan air dan kemudian masukkan tulang daging. tutup periuk pressure cooker dan tekan butang cancel kemudian pilih butang menu Tendon. automatik tulang tersebut akan direbus selama 30 minit.
- selepas selesai, buka penutup periuk pressure cooker dan set semula ke mode Fry. kemudian masukkan sos ikan, lada hitam, tomato, cili padi.
- perasakan dengan garam dan gula. akhir sekali masukkan jus limau, daun sup dan daun bawang.
- Kacau seketika dan sudah siap untuk dihidang.
Kredit Resepi : Geng Makan
Selamat Mencuba 😊
3 Comments
Wah memang senang resepi esp kalau pakai pressure cooker ♥
ReplyDeletesangat senang dan jimat masa :)
DeleteSenang masak guna pressure cooker. Daging pun cepat empuk. Terima kasih untuk resepi.
ReplyDeletePost a Comment